12 de novembre del 2010

20 de novembre: Dia Internacional pels Drets de la Infància. Vine i viu l’aventura dels Drets dels Infants al Parc de la Ciutadella!




Una gran gimcana sobre els drets dels infants commemora, aquest dissabte, el Dia Universal de la Infància

• El Parc de la Ciutadella és escenari de la Festa de la Infància, que aquest any s’ha convertit en un recorregut amb proves perquè els més menuts descobreixin i aprenguin a defensar els seus drets fonamentals

Dissabte, 20 de novembre, entre les 10’30 i les 14.30 hores, se celebra al Parc de la Ciutadella de Barcelona la Festa de la Infància, sota el lema “Vine i viu l’aventura dels drets dels infants”. Aquest any aquesta festa, amb la qual es commemora a Barcelona el dia Universal de la Infància i el 21è aniversari de l’aprovació a l’Assemblea General de les Nacions Unides de la Convenció sobre els Drets dels Infants, s’ha concebut com una gran gimcana.

Això vol dir, que els participants hauran de superar tot un recorregut amb unes proves que van des de una primera que aborda el dret a la identitat, passant per nou proves més sobre nou drets diferents (a l’atenció especial, al joc, a la comprensió i l’afecte, a la participació, a la protecció, a l’educació, a la salut, a la igualtat, a la pau i el benestar), fins arribar a una última prova en la qual podran expressar les seves idees d’acció davant possibles violacions dels drets. En total, doncs, 11 activitats que estan plantejades en positiu, perquè els infants des del joc, puguin reflexionar, entendre i interioritzar cadascun dels drets.

Cada infant rebrà, en la primera activitat que realitzi, un mapa del parc per poder anar seguint el recorregut, i un cop superada cadascuna de les proves, els dinamitzadors hi faran una marca, per facilitar-los poder completar tot el circuit.
A més a més i en paral•lel, en la gimcana descobriran també l’existència d’uns personatges dolents, els “Contradrets”, que s’encarregaran de donar als infants petites dosis de vulneració de drets, des d’un punt de vista pedagògic. I en aquest cas, els infants hauran de reflexionar sobre la vulneració dels drets.


La Festa de la Infància l’organitzen conjuntament diferents entitats: Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Unicef, Intervida, la Creu Roja Joventut, Save the Children, Diomira, la Federació Catalana de l’Esplai, la Fundació Catalana de l’Esplai, la Taula per la Infància i l’Adolescència a Catalunya, el Col•legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), Barcelona Televisió, el Galliner, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Esplac (Esplais Catalans), i la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA)
Els objectius de la festa són els següents:

• Sensibilitzar sobre quins són els diversos drets dels infants i la necessitats de tots i totes de respectar-los i garantir-los.
• Donar a conèixer sobre les vulneracions dels drets dels infants a Barcelona i a la resta del món.
• Fomentar un aprenentatge lúdic però alhora reivindicatiu.
• Donar a conèixer la gran tasca educativa que porten a terme les entitats per tal de sensibilitzar la societat en general sobre els valors humans que envolten els drets.