27 de setembre del 2010

Maria i jo


"María i jo" és una pel·lícula documental dirigida per Félix Fernández de Castro basada en el còmic de Miguel Gallardo del mateix títol.

El documental és una adaptació al cinema de la novel·la gràfica del mateix nom de Miguel Gallardo, que ha estat guardonat amb el Premi Nacional del Còmic 2008. És la història del viatge que fan el propi Miguel i la seva filla María a Canàries per passar unes vacances junts en un Resort de la illa. Un escenari una miqueta inusual que no sol acollir entre els seus hostes a un pare sol amb una nena que pateix autisme. Un estiu de tots dos a Canàries explica el dia a dia d'una relació que mostra, a més, tot l'ampli ventall de l'anomenat ’espectre autista’.

El llibre

MARÍA I JO
Miguel Gallardo-María Gallardo
Col·lecció: Col·lecció Butaca *Orejero
*ISBN: 978-84-96815-40-7
Premi Nacional del Còmic de Catalunya 2008
2 nominacions: a millor obra i millor guió en el saló internacional del còmic de Barcelona de 2008


“Un aspecte molt important conegut per mestres, professionals i pares de l'aprenentatge de nens amb autisme és la utilització d'imatges clares i sintètiques que transmetin idees o situacions. En aquest llibre, Miguel Gallardo, acostumat a comunicar-se visualment amb la seva filla María, vol transmetre-ho als seus lectors com si nosaltres anéssim ella i a través dels seus dibuixos entenguem el seu missatge simple i breu d'una manera inequívoca. Aquest llibre desborda imatges que transmeten sensacions i emocions de María, del seu pare i del seu entorn. Miguel, que des de fa anys sap que a María els seus fantàstics dibuixos la fan feliç, la tranquil·litzen i l'ajuden a comprendre aquest a món, vol utilitzar-los també amb nosaltres perquè compartim les emocions de María cap a ell i els seus sers estimats.

El lector es veu submergit en les emocions d'un viatge de vacances de María i el seu pare. Un viatge que recrea situacions familiars i quotidianes que per a ells, com per a cent de famílies que tenen un nen amb autisme, resulta una aventura esquitxada de dificultats generades per la falta d'adaptació del nostre entorn social o per la limitada comprensió d'algunes persones que María troba en el seu viatge”.- De l'Epíleg d'Amaia Hervas, psiquiatre *infanto-juvenil

María i jo és una obra important, tant pel tema que tracta, com per la mirada delicada, sensible i divertida, amb la qual Miguel Gallardo ens mostra la seva feliç relació amb la seva filla María. Un llibre revelador, sens dubte catàrtic, que suposa un pas avanci en la dilatada trajectòria professional del creador català.

La pel·lícula

L'àlbum en el qual el dibuixant Miguel Gallardo explica la relació amb la seva filla autista es converteix en pel·lícula

A pesar que María i jo sigui un còmic en primera persona que parla de l'amor incondicional d'un pare -l'autor de còmic Miguel Gallardo- cap a la seva filla i a pesar que la pel·lícula begui de la mateixa font i del mateix sentiment, la idea de traslladar les vinyetes a la pantalla no va ser de Gallardo. I bé que s'agraeix.

Félix Fernández de Castro, realitzador publicitari amb diversos Lleons d'Or de Cannes i Sols d'Or de Sant Sebastià a les seves esquenes, va ser qui va decidir que en el còmic hi havia clarament una pel·lícula. "I sí, mantinc per descomptat tot l'esperit original", admet... Però aporta altres coses, com donar veu a la mare i a la gent que envolta a Canàries a María, la protagonista d'aquesta història ("perquè Miguel no deixa de ser un pare de pas, això sí, excepcional"), o fer que l'espectador oblidi que és un documental: solament durant les entrevistes hi ha mirades a la càmera.

"La resta és la història d'una nena autista i de la seva relació amb el seu pare, que sí, que és dibuixant i ha fet un còmic sobre això", postil·la Fernández de Castro. Al seu costat, Miguel Gallardo bromeja: "A la meva filla podia haver-la encarnat Winona Ryder, però amb les seves jaleos amb la justícia. I a mi, no sé, George Clooney? La gent es creu que jo sóc així, però no, he fet moltes hores de gimnàs per donar la talla en banyador.

No existeix una altra pel·lícula semblant al cinema espanyol, i poques més al cinema mundial. Plasmar en la pantalla una mica de l'actual onada de còmics autobiogràfics sembla un intent eixelebrat, a excepció d'aquesta María i jo o de American splendor, amb la qual el públic coneixia en tota la seva altivesa i misèria al recentment mort còmic Harvey Pekar, encara que encarnat per Paul Giamatti. "Nosaltres mai dubtem que eren el pare i la filla els que havien de sortir en pantalla", assegura Fernández de Castro. Tampoc va dubtar a rodar en els mateixos llocs on gaudeixen Miguel i el seu Marieta, aquesta nena que sense saber-ho és bilingüe en castellà o català, segons a qui es dirigeixi. "A canvi, vam estar en un dels hotels més avorrits del món", es queixa el realitzador. Avorrit per a ell, per a Miguel, per a l'equip tècnic. Avorrit per a tots excepte para María: bufé lliure i grans de sorra a la platja per explicar. Para què demanar més?

La pel·lícula s'estrena avui a Espanya i compta amb la producció de Tv3 i Canal +.
Trailer de la pel·lícula